Архів блогу

суботу, 22 жовтня 2016 р.

А ВИ ЗНАЛИ?: Як святкують День краватки. Факти про краватки, яких ви могли не знати


Хорватия
Хорватія. Фото: www.theatlantic.com
             Наприклад, найбільший у світі виробник цих аксесуарів - місто Ханчжоу в Китаї, який щорічно експортує більш 200 млн краваток. Людину, яка їх колекціонує, називають грабатологом. 300 років тому англійці винайшли настільки товсті краватки, що їх могли використовувати в якості захисту від меча. Сьогодні можна придбати куленепробивну модель.
        А ще існує День краватки. І придумали його не американці, хоча відзначати подібні свята в їх дусі. Спочатку краватки носили солдати в хорватській армії, і 18 жовтня - це свято національної спадщини в Хорватії. День краватки в цій країні відзначають найцікавіше.

Хорватия

Хорватія. Фото: www.veribo.hr
          Сучасне свято має змішаний культурно-комерційний характер. У 1990 році Мар'ян Бусіч і Златко Пенавіч заснували компанію Potomac D.O.O. в Загребі, метою якої було втілити їх шкільну мрію в життя - створити автентичну атмосферу і презентувати спадщину Хорватії в світі. У 1997 вони ж заснували некомерційну організацію Academia Cravatica. «Той факт, що хорвати винайшли краватку, змушує нас пишатися тим, що ми хорвати», - говорить гасло.
         Свято стало офіційним 18 жовтня 2003 року. Academia Cravatica на чолі з засновниками вирішила обернути гігантську червону краватку навколо римської арени в Пулі. Інсталяція виявилася дуже популярною, і з тих часів стала традицією.

Хорватия, Пула

Хорватія, Пула.  Фото: www.hr4eu.hr
           Щороку представники хорватських історичних військ збираються на площі Сан-Марко перед парламентом, щоб відзначити цей день. Прикордонні війська і гусари з Беловара і Карловацаі разом із почесною вартою створюють один полк. Глядачі спостерігають за церемонією огляду зброї та підготовки варти перед входом до церкви. Командир «краваткового полку» подає команду представнику хорватського парламенту, він приймає парад і віддає честь. Після цього урочистого заходу свято переноситься на всі міські площі.
              Хорвати постійно готові дивувати своїм інтересом до улюблених аксесуарів. Наприклад, у 2014 році винахідник Томіслав Звонарік створив краватку, здатну змінювати колір. Такий аксесуар ідеально пасуватиме до будь-якої сорочки і в будь-якому випадку. Змінювати малюнок або колір можна за допомогою лише одного натискання кнопки.

галстук
краватка
Джерело: http://www.depo.ua/ukr/life

Немає коментарів:

Дописати коментар