Архів блогу

четвер, 14 липня 2016 р.

НОВИНИ ОСВІТИ: СИСТЕМА ПТО: Експерти Європейського фонду освіти (ЄФО) нададуть МОН рекомендації щодо фінансування та управління в сфері професійної освіти на підставі досвіду країн Європейського союзу.




 ЄФО допоможе з законом “Про професійну освіту”

ДЖЕРЕЛО: http://osvita.ua

Експерти Європейського фонду освіти (ЄФО) нададуть МОН рекомендації щодо фінансування та управління в сфері професійної освіти, на підставі досвіду країн Європейського союзу. Про це в ході засідання робочої групи щодо обговорення проекту Закону України “Про професійну освіту” повідомила фахівець з питань управління та фінансування у галузі професійної освіти і навчання ЄФО Марі Дорлін.
ЄФО допоможе з законом “Про професійну освіту”, Експерти Європейського фонду освіти, фінансування, професійна освіта, Марі Дорлін
“Фінансування – це завжди складне питання, його логіка має ґрунтуватися на тих реаліях, що зараз існують, та результатах, які ви хочете досягти. Однак, очевидно, що фінансування професійної освіти не можна покладати повністю на регіони, адже  в таких питаннях, як формування кадрів, держава теж має власний інтерес”,  - зазначив старший фахівець з систем кваліфікацій ЄФО Ар’єн Дей.
Також він наголосив, що дуже важливо на законодавчому рівні забезпечити гнучкість формування змісту професійної освіти, зберігши при цьому високі стандарти навчання. Не менш важливо, на думку експерта, забезпечити вплив на зміст освіти для всіх зацікавлених сторін, в тому числі роботодавців, адже кадри готуються саме для них.
ЄФО допоможе з законом “Про професійну освіту”За словами керівника проектів Європейського фонду освіти в Україні Маргарети Ніколовської, професійна освіта - це цілісний підхід до розвитку особистості, що повинен забезпечити громадянам можливість вдосконалювати свої навички впродовж усього життя.
МОН та ЄФО планують провести ще низку зустрічей, в рамках яких експерти зможуть надати додаткові пропозиції до проекту закону “Про професійну освіту”.
У Міністерстві освіти зазначили, що модернізація професійно-технічної освіти – один з пріоритетних напрямків роботи для МОН у 2016 році. Так, у пропозиціях до нового проекту закону «Про професійну освіту», було закладено ідею фінансування професійно-технічної освіти з декількох джерел. Зокрема, субвенція на здобуття загальної середньої освіти, державне замовлення на гостродефіцитні  спеціальності національного значення, а також регіональне замовлення (для потреб регіонального ринку праці) і галузеве замовлення (від міністерств, відомств, або бізнесу).
Пріоритетом Європейського фонду освіти є розвиток професійної освіти в різних країнах світу. У 2010 році ЄФО започаткував Туринський процес для модернізації, прогнозування тенденцій та обміну досвідом у галузі професійної освіти, що є аналогом Болонського процесу у сферівищої освіти. Сьогодні учасниками Туринського процесу є 27 країн, зокрема й Україна.

Немає коментарів:

Дописати коментар