Архів блогу

понеділок, 20 червня 2016 р.

КАЛЕНДАР ЧЕРВНЯ




"Зелена неділя, клечана неділя.
Із Трійцею, з святом вітаємо вас!
Даруйте оселям клечання веселе
На щастя, на спокій, на радісний час.

Щоб в полі врожайно жита колосились,
Щоб сонечко гріло і дощ напував,
Любисток і м'яту заносьте у хату,
Ховайте долівки під розкішшю трав."
                                             Оксана Василець
Результат пошуку зображень за запитом "народний календар червень"

   У перший четвер після Трійці відзначають русалчин великдень.  Існувало безліч легенд і повір'їв про реальне існування русалок та мавок. За народною уявою ними стають ті дівчата, що померли на Зелену неділю, яких не встигли охрестити, і нешлюбні діти та утоплениці. Ображені своєю долею, русалки начебто можуть залоскотати до смерті будь-кого, а особливо дітей та молодь. Щоб вберегтись від них, необхідно тримати при собі пучечок полину, якого вони найбільше бояться.
     Початок Петрівки (Петрів піст) припадає на перший після трійчанського тижня понеділок і триває до 12 липня. За повір'ям, цей піст встановив святий апостол Петро. Він найкоротший і не регламентується особливими заборонами. 
   Червень - місяць найкоротших ночей і найтриваліших днів. Недарма в народі кажуть: "У червні зоря з зорею сходиться". 22 -23 червня наша планета відзначає день літнього сонцестояння.
І хоча сонце припікає, тривалість дня від цього часу почне зменшуватися.
     Червень не тільки літо рум'янить - він розділяє навпіл цикл. Від того й іменують його ще полуднем року та первістком літа.
Джерело: https://library-lermontova.blogspot.com/2016/06/blog-post_5.html

20 червня відзначається день пам'яті священномученика Феодота (Федота) Анкірського

У народі святого Федота називали Врожайником. "Святий Федот тепло дає - жито в золото веде". Для наших пращурів погода цього дня мала велике значення: якщо вона тепла, ясна, то врожай буде хороший, зерно велике; якщо буде дощ - зерно буде погане. У минулі часи прислуховувались до лісу: перед грозою він притихає. Слідкували і за самим громом: якщо довго гримить - буде град.
Результат пошуку зображень за запитом "народний календар червень"





Немає коментарів:

Дописати коментар