Архів блогу

середу, 9 березня 2016 р.

А ВИ ЗНАЛИ, ЯК поставити букву “ґ” на комп’ютері?

Буква “Ґ”

Як поставити букву ґБуква “Ґ” стійко витримала боротьбу за виживання. З приходом радянської влади вона була вилучена з алфавіту і повернулась на законне місце тільки в 1989 році.
Як поставити букву “ґ” на комп’ютері?
Затискаємо праву кнопку “Alt” і після цього натискаємо букву “г”.
Як поставити велику букву “Ґ”?
Процедура та ж сама, але додаємо затискання клавішу “Shift” – “Shift” + правий “Alt” + “Г”.

Задля запобігання усіляким непорозумінням, давайте згадаємо,

що то за літера  

та яка її історія...



У 1989 році новим Українським правописом відновлено-таки історичну справедливість - на своє місце у нашій абетці повернуто літеру ґ.

Літера ґ в українській мові передає задньоязиковий зімкнений приголосний, що відповідає російському г. Такий приголосний маємо у словах аґрус, ґава, ґазда, ґандж, ґанок, ґатунок, ґвалт, ґвалтувати, ґеґати, ґедзь, ґелґотати, ґиґнути, ґирлиґа, ґлей, ґніт, ґрасувати, ґрати, ґратчастий, ґречний, ґринджоли, ґрунт, ґудзик, ґуля, джиґун, дзиґа,  дзиґлик, леґінь тощо... Ця ж літера (а з нею і звук) зберігається у похідних від цих слів.
Особливу увагу слід звернути на випадки, коли наявність г або ґ змінює значення слова. Так,
ґвалтувати означає здіймати галас, кричати; проте гвалтувати - рос. "насиловать"; тобто, якщо хтось назвав вас ґвалтівником, то нічого поганого він і на гадці не мав;
ґніт - рос. "фитиль", а гніт - гноблення, насилля;
ґрати - рос. "решетка", проте грати - рос. "играть"; тут цікава розбіжність лише у г/ґ у вимові таких речень, як "я збираюсь заграти", та "я збираюсь за ґрати".
Що ж до історії букви ґ, то вона є досить давньою...
Проривний g існував в українській мові ще з часів відокремлення її від давньоруської. У XIV-XVII ст. ґ на письмі передавали за допомогою сполуки кг - кгрунтъ, кгвалтъ, кганокъ. Вперше літеру ґ було введено у "Граматиці" М.Смотрицького в 1619р. Закріпив її й П.Беринда у 1627р. у своєму словнику "Лексиконъ словено-росскій". Але з приєднанням України до Росії щодо правопису уряд імперії проводив політику "дабы никакой розни не было", отже літера ґ була вилучена з правопису, а натомість українці знов почали вживати або кг, або g. Так, у творах того часу зустрічаємо: кгудзь, Gанжа, Gузенко і навіть Кгерgель
Так, автор першої новоукраїнської граматики - О.Павловский - змушений був писати кгвалтъкгузiкъкгуля; а П.Куліш - Gерусів. І ще активніше почала використовуватися сполука кг після сумнозвісних Валуєвського і Емського указів. Революція зняла була обмеження на вживання літери ґ, але у 1933 році ґ знов було вилучено з українськго алфавіту. 
Восени 1989 p. правописна комісія при Президії АН УРСР ухвалила повернути літеру ґ в український алфавіт.

Немає коментарів:

Дописати коментар