Архів блогу

вівторок, 15 березня 2016 р.

ВІДОМЕ Й МАЛОВІДОМЕ ПРО УКРАЇНСЬКИХ ПИСЬМЕННИКІВ: Муза Леся Курбаса

new_pa1


…Чомусь кажуть, що жінка - як кішка, яка гуляє сама собою, а жінка-актриса кішка в квадраті, бо має змогу прожити кілька життів. Може й так. Валентина Чистякова прожила 84 роки, зіграла десятки ролей, а згадувала тільки 15 щасливих літ.
Вони починалися в Києві у 1918 році. Їй 18, вона балерина. Як справжня жінка Валентина першою помітила Леся Курбаса, але розповідала, що він був ініціатором знайомства.

 Високий, стрункий із буйним чорним волоссям європеєць, в якого були закохані красуні Києва, Львова, Відня. Його називали Чайльд Гарольдом, розповідали легенди про нещасливе кохання Леся та Катерини Рубчакової, дружини Курбасового вчителя. Не забували повідати, що він стрілявся з револьвера і з того часу жив із кулею в серці.
Курбаса вразила тендітна красуня, її великі фіалкові очі, тому рідко видавався день, щоб вони не зустрічалися. Блукали Києвом, Лесь багато розповідав. Він навіть почав запізнюватися на репетиції, чого не міг простити Валентині колектив Молодого театру.
Якось Лесь запросив дівчину в гості. Він із мамою тулилися в убогій квартирі, де всюди жили книги: на полицях, що сягали стелі, на столі, стільцях, на підлозі. Боже, хіба вона зможе стільки прочитати! А Курбас перекладав із восьми мов, з норвезькою та шведською включно. Наступного року вони обвінчалися у Андріївській церкві й настала сімейна ідилія. Веселу, непосидючу Валентину чоловік величав мавпочкою; вона його Олександром Степановичем. Він любив купувати книги, журнали, марочне біле вино; не відмовлявся позичити гроші без віддавачки.
Курбас створив театр "Березіль", який готував акторів для всіх театрів України, ставив шедеври світової драматургії та п’єси Лесі Українки, В. Винниченка, М. Куліша. Україна отримала театр європейського рівня. Валентина та Лесь їздили до Одеси, він поставив три кінофільми, вона стала прекрасною актрисою. 
 Правда, як справжня жінка, вона вперше вийшла на кін, розгубилася і впала… на руки актора Василька. Грала повію у фільмі І. Кавалерідзе «Прометей» (1935).
У жовтні 1933 на прем’єрі був Постишев, Косіор, Балицький. Це був останній спектакль на волі. Далі вона стояла в чергах, пересилаючи йому книжки, адже на Соловках Курбас поставив десять спектаклів.
3 листопада 1937 року на честь 20-ї річниці Жовтневої революції капітан Матвєєв розстріляв власноручно 1111 осіб, серед яких Лесь Курбас.
А вона ждала, сподівалася. У 1942 р. отримала звістку, що Лесь помер. Була думка про самогубство, але красуня прирекла себе на життя. Вона ходила на сеанси гіпнозу, аби стерти біль з душі. Грала, стала народною артисткою, увесь Харків вирощував квіти для жінки з очима кольору фіалок. Щоб не колупалися в душі, багато сміялася. Самотня пані жила на 80 карбованців пенсії; коли Курбаса реабілітували, через Кремль їй набавили 8 карбованців пенсії. Так і жила, згадуючи 15 років щастя.
19 травня 1984, у Харкові, її самотність закінчилася. Валентина Чистякова похована на 13-му міському кладовищі, що на вул. Пушкінській, у пантеоні родини Курбасів: тут поховані, мати Олеся Курбаса — Ванда Адольфівна та знаходиться урна із землею з Соловецьких островів, де загинув Лесь Курбас.
  1. Лучицкая
                                                                 В ролі Лучицької ("Талан" Старицького)
2. Катерина Картинки по запросу валентина чистякова
В ролі Катерини ("Гроза")              К/ф "Юные партизаны"" (1942)

Валентина Чистякова в образі Оксани з твору Валентина Чистякова в образі Оксани з твору
Валентина Чистякова в образі Оксани з твору "Гайдамаки" Т. Шевченка

ЧИТ, ТАКОЖ: 
АNAMNHΣIΣС. Гордєєв. Валентина Чистякова – пісня жіночості…  





Немає коментарів:

Дописати коментар