Архів блогу

четвер, 3 березня 2016 р.

Повчальна історія, яка пояснює, чому філологія – найточніша з наук


Повчальна історія,

яка пояснює,

чому філологія –

найточніша з наук
.


                 Одного разу перед хіміком, фізиком, математиком та філологом поставили задачу виміряти висоту вежі за допомогою барометра.   Хімік взяв прилад, поміряв тиск біля підніжжя споруди, потім видерся на дах і, тримаючись за шпиль, мало не зірвавшись, отримав значення ще й там. Після цього шляхом нескладних розрахунків із отриманими даними він з’ясував, що висота вежі не перевищує ста метрів.
 Фізик виявився хитрішим. Схопивши свій барометр, він виліз на самий вершечок вежі і кинув прилад донизу. Внаслідок падіння барометр було безнадійно втрачено, але фізик встиг зафіксувати час польоту і, прокрутивши свої обчислення з залученням прискорення вільного падіння, отримав висновок, що висота споруди знаходиться у межах 60-70 метрів.
 Математик боявся висоти, тому до вежі навіть не заходив. Він дочекався сонячного дня, поставив на землю барометр, виміряв довжину тіні від приладу і його висоту, порахував тангенс кута отриманого трикутника і, помноживши його на довжину тіні від вежі, визначив, що висота останньої складає 63-64 метри.
              Та найбільшу спритність показав філолог. Він нікуди не залазив, нічого не вимірював, а просто пішов на ринок, продав барометр, за виручені гроші купив пляшку горілки, пригостив нею сторожа, і той напідпитку признавсящо висота вежі точно дорівнює 63 метри 40 сантиметрів. 

              Справді:   філологія – найточніша з наук!!! 

Немає коментарів:

Дописати коментар