Архів блогу

середу, 21 грудня 2016 р.

А ВИ ЗНАЛИ?: Лапландія - це не країна, як багато хто вважає, а культурний регіон, розташований на півночі чотирьох країн.

17 цікавих фактів про Лапландію

1. Лапландія займає приблизно третину загальної площі Фінляндії. Крім того, регіон охоплює північ Швеції, Норвегії і частина Кольського півострова Росії. За розміром Лапландія (100 366 км2) дорівнює Бельгії, Голландії і Швейцарії разом узятих.
Результат пошуку зображень за запитом "лапландия"Пов’язане зображення
2. Лапландія малонаселений регіон - лише близько 184 тис. людей називають її домом. Близько 3,6% населення Фінляндії живе в Лапландії.

3. У Лапландії налічується 21 муніципалітет. Тут знаходиться найпівнічніше місто Швеції Кіруна (Kiruna), найвища гора Кебнекайсе (Kebnekaise) і найглибше озеро Хурнаван (Hornavan).
Пов’язане зображення Пов’язане зображення
Пов’язане зображенняРезультат пошуку зображень за запитом "і найглибше озеро Хурнаван (Hornavan)."
Результат пошуку зображень за запитом "найвища гора Кебнекайсе (Kebnekaise)"  
4. Корінний народ саамі (Sami) живуть в Арктиці, по крайней мере, 5000 років. Вони живуть в Норвегії, Швеції, Фінляндії та Росії. Велика кількість саамського населення Фінляндії живе в Інарі, в тому числі унікальна культурна група Інарі Самі (Inari Sami).
Сьогодні саами інтегровані в суспільство, але зберігають свій унікальний мову і культуру, і навіть мають свої парламент і радіо. В Інарі всі вуличні знаки написані фінською і саамскою мовами. 
Результат пошуку зображень за запитом "саами народ"Пов’язане зображенняРезультат пошуку зображень за запитом "саами народ"Результат пошуку зображень за запитом "саами народ"
5. Незважаючи на те, що Лапландія знаходиться в межах Полярного кола, тут не так холодно, як можна собі уявити. Ті, хто побував у фінській частині Лапландії розповідали, що протягом трьох тижнів грудня, на тлі сильних снігопадів і відсутності сонячного світла, температура трималася на рівні 100С. Але старожили пам'ятають часи, коли температура опускалася до 600С.
Результат пошуку зображень за запитом "полярне коло"Результат пошуку зображень за запитом "полярне коло"
6. На території Швеції розташований Icehotel (крижаний готель), побудований зі снігу та льоду з річки Турне. Щороку він розтає і стікає назад в річку, а на зиму відбудовується знову. Ідеально підходить для люблячих еко-туризм мандрівників.
Результат пошуку зображень за запитом "На території Швеції розташований Icehotel (крижаний готель)"Результат пошуку зображень за запитом "На території Швеції розташований Icehotel (крижаний готель)"
7. У Лапландії зростає багато ягід: лохина, журавлина, брусниця і навіть морошка. Всі вони дуже смачні. Фінський Закон будь-якої людини (Everyman's Right) дозволяє збирати будь-які знайдені ягоди.
Результат пошуку зображень за запитом "У Лапландії зростає багато ягід:"
Результат пошуку зображень за запитом "У Лапландії зростає багато ягід:"Результат пошуку зображень за запитом "У Лапландії зростає багато ягід:"Результат пошуку зображень за запитом "У Лапландії зростає багато ягід:"Результат пошуку зображень за запитом "У Лапландії зростає багато ягід:"
8. Єдиний офіційний Санта живе в Лапландії. Всі інші, яких ми бачимо в торгових центрах, несправжні. Ще один популярний міф, що в Лапландії живуть білі ведмеді.
Результат пошуку зображень за запитом "селище санта клауса"Результат пошуку зображень за запитом "селище санта клауса" 
Селище Санти
9. Фінляндія - остання країна в Європі, де є працюючі професійні шукачі золота.
Результат пошуку зображень за запитом "Фінляндія професійні шукачі золота."
А в Інарі (Inari) знаходиться єдиний в світі музей миття золота. Він інтерактивний, тобто ви можете приміряти на себе професію старателя. Щоб не створювати дискомфорт відвідувачам, золотовмісний пісок заносять в приміщення музею, щоб ви могли попрактикуватися, що не відморозивши собі пальці.

10. Якщо ви любите зігріватися гарячим пуншем, то це може бути непросто в Лапландії. У трьох країнах вино і міцний алкоголь можна купити тільки в спеціальних магазинах. У Фінляндії це Alko, в Норвегії - Vinmonopolet, а в Швеції - Systembolaget.
Результат пошуку зображень за запитом "гарячий пунш"
11. У Лапландії розмір штрафу за перевищення швидкості ґрунтується на розмірі доходу порушника. Був випадок, коли мільйонер був оштрафований на 116 тис. Євро.

12. Взимку в Лапландії мало денного світла, навіть трапляються дні повної темряви. Зате влітку сонце може не заходити тижнями. Щороку протягом 73 днів сонце видно цілодобово. Якщо хочете стати свідком ночі без темряви, їдьте в Лапландію в червні, коли день триває 21-24 години.
День 2 - Рига - Юрмала
13. Чисельність оленів у Лапландії приблизно дорівнює кількості людей. У місцевих фаст-фудах навіть продаються гамбургери з олениною.

14. Північний олень, риба і дичина є основними продуктами харчування місцевих жителів. А ви чули про рипучий сир (squeaky cheese)? Він так названий через звук, який виникає при його жуванні. Це один з найстаріших і найбільш відомих делікатесних сирів в Фінляндії. Часто його подають з морошкою.
Результат пошуку зображень за запитом "Північний олень, риба і дичина"Результат пошуку зображень за запитом "дичь лапландии"Результат пошуку зображень за запитом "скрипучем сыре (squeaky cheese)"Результат пошуку зображень за запитом "скрипучем сыре (squeaky cheese)"Результат пошуку зображень за запитом "сосни дерева лапландії"
15. Лапландія - одне з кращих місць для спостереження Північного сяйва (Northern Lights, Aurora Borealis). Національний парк Абіску (Abisko National Park) вважається одним із кращих місць у світі для перегляду цього природного світлового шоу - завдяки панівним тут вітрам хмари утворюються рідко і небо залишається ясним.
Результат пошуку зображень за запитом "літо в лапландії"  Результат пошуку зображень за запитом "северное сияние"  Результат пошуку зображень за запитом "северное сияние" Результат пошуку зображень за запитом "северное сияние"
16. Якщо дивитися згори на Рованіємі (Rovaniemi), столицю Лапландії, то її вулиці повторюють форму оленячих рогів.

17. Літо в Лапландії швидкоплинне: сніги розтають у травні і повертаються в жовтні, що робить вегетаційний період (період росту) дерев дуже коротким. При цьому в регіоні багато давніх дерев: деяким місцевим соснам по 200 і навіть 300 років! Найстарішій з відомих сосен 529 років, вона росте в Інарі.Результат пошуку зображень за запитом "сосни дерева лапландії"Результат пошуку зображень за запитом "сосни дерева лапландії"
Результат пошуку зображень за запитом "сосни дерева лапландії"
За матеріалами Columbus Direct і All Clear

Немає коментарів:

Дописати коментар