Архів блогу

неділю, 6 грудня 2015 р.

ІСТОРІЯ І КУЛЬТУРА: КІНОМИСТЕЦТВО: ПРЕМ’ЄРА ФІЛЬМУ “ЛЕГІОН. ХРОНІКА УГА” В КИЄВІ





3 грудня в столичному Будинку кіно відбулася прем’єра фільму “Легіон. Хроніка УГА” режисера Тараса Химича. 
Зал був заповнений вщерть, глядачів стояли навіть у проходах. 
Показ пройшов у рамках кінолекторію УІНП.
Стрічку представив Голова УІНП Володимир В’ятрович.
“Часом один фільм може зробити більше, ніж десятки томів написаного тексту. Тому я дуже втішений, що в Україні з’являється якісне історичне документальне кіно. І коли ми говоримо про таке кіно — то говоримо в першу чергу про Тараса Химича, який уже зробив кілька вагомих історичних проектів”.
Він наголосив на важливості стрічки саме зараз: “У тому протистоянні, що зараз є з Росією, російську армію не переможе пострадянська армія. Її переможе тільки українська армія, яка спирається на українські військові традиції. Наше завдання як істориків відкривати й доносити правду про військові традиції. У цьому відношенні фільми Тараса Химича надзвичайно важливі. Цей фільм ми будемо показувати по військових частинах і їздити з ним по прифронтовій зоні”.
Цю думку розвинув також начальник відділу інформаційно-пропагандистського забезпечення управління пропаганди головного управління по роботі з особовим складом Збройних сил України підполковник Поровський Микола. Він подякував за “створення ідеологічної зброї, яка сьогодні так потрібна для Збройних сил, для виховання моральної переваги українського воїна над московським ворогом, проти якого воюємо. Такі фільми потрібні як патрони, як зброя, адже тільки сформувавши глибоку мотивацію українського вояка, відданість до українських військових традицій ми зможемо створити цю перевагу. Надзвичайно важливо на прикладі цього фільму ув’язати в єдиний ланцюг визвольну боротьбу 1918 року, визвольну породьбу УПА і сучасну визвольну боротьбу, адже це — ланки одного ланцюга визвольної боротьби українського народу за нашу незалежність, за майбутнє України”.
Джерело: www.memory.gov.ua 

Немає коментарів:

Дописати коментар