Архів блогу

середу, 12 серпня 2015 р.

Катю Петровську, яка народилася Києві, за книгу “Можливо, Естер” відзначено премією PREMIO STREGA EUROPEO-2015 (Премія Стрега Європа).

Премія Стрега – національна премія Італії, яку вручають із 1947 року. З 2014 року  (спільно із Радою Європи) засновано Європейську Премію Стрега , яку цього року вручать вдруге.
Минулого року премію отримав іспанський автор Маркос Джіральт Торренте за роман “Час життя”.
До п’ятірки фіналістів цього року увійшли:
Рафаель Чірбес, “На березі” (Іспанія)
Стефан Хертманс, “Війна і скипидар” (Бельгія)
Алан Мабанку, “Шматки скла” (Франція)
Томмі Вірінга, “Це імена” (Голландія)
Катя Петровська, “Можливо, Естер” (Німеччина)
За свої журналістські роботи і першу опубліковану книгу «Можливо Естер» (2013) Катю Петровську, яка народилася ще в радянському Києві, відзначать цьогорічною премією Ернста Толлера.
Товариство ім. Ернста Толлера в Нойбурзі на Дунаї в співпраці з містом Нойбург та клубом «Lions-Club» щодва роки вручає премію «за особливий внесок у галузь, що лежить на межі літератури та політики». Розмір премії – 5000 євро.
Цьогоріч журі присвоює премію 44-річній Каті Петровській за «вдалу літературну спробу відтворити смисл із дифузної суміші з історичних фактів, ненадійних спогадів, сімейних документів та даних очевидців. Переміститися у просторі і часі, відчути власне ставлення до історії – це особисті сміливі ризики, до яких нас змушує авторка. У поєднанні історіографії з літературою вона має багато спільного з Ернстом Толлером».
Лауреатами премії Ернста Толлера свого часу стали Альберт Остермайер, Біляна Срблянович, Фелікс Міттерер, Юлі Це, Гюнтер Грасс, Герхарт Польт, Крістоф Рансмайр.
Вручення нагороди відбудеться 1 лютого 2015 року в міському театрі м. Нойбург на Дунаї. Виголошуватиме промову літературний критик газети Frankfurter Allgemeine Zeitung Сандра Кегель. Водночас заплановано презентацію повного видання творів Ернста Толлера у шести томах, яке з’явилося у видавництві «Wallstein Verlag» м. Ґьоттінґена.
У 2015 році книжка Каті Петровської «Можливо Естер» побачить світ у чернівецькому видавництві «Книги – ХХІ». Про це заявив директор видавництва Василь Дроняк. «Книга Каті Петровської «Можливо Естер» піднімає й досі замовчувану в нашій літературі проблему Голокосту, що був учинений німецьким нацизмом на українських теренах, зокрема в одному з київських урочищ, сумно відомому як Бабин Яр. У ньому були розстріляні не тільки євреї Києва та прилеглих до нього територій, але й чимало українських патріотів, серед них і відома поетеса Олена Теліга. Про це свого часу були написані талановиті твори російських авторів – етапний вірш Євгенія Євтушенка та роман Анатолія Кузнєцова. І ось у Німеччині з’явилася книга киянки за походженням Каті Петровської, яка оповідає про ті далекі трагічні події крізь призму подій сімейної хроніки. Книга отримала великий резонанс у світі й вже перекладена на 18 мов. На черзі й український переклад, який невдовзі планує опублікувати видавництво «Книги–ХХІ». Перекладає книгу відомий український перекладач Юрко Прохасько», – повідомив редактор проекту Петро Рихло.
“Чудово, сильно, вільно й легко зітканий текст”, – так пояснили своє рішення члени журі. Таке визнання виявилося для авторки неочікуваним. “Узагалі-то я хотіла почути трохи більше критики”, – сказала вона, отримуючи нагороду на сцені
Довідка
Катерина Петровська народилася та виросла в Києві 1970 року. Після атомної катастрофи на Чорнобильській АЕС у 1986 році вона покинула батьківщину, вивчала літературознавство в Естонії, навчалась у США й 1998 року захистила дисертацію в Москві. Від 1999 року авторка мешкає в Берліні та працює журналісткою.  Вивчала літературознавство та славістику в Тартуському університеті. В 1994-1995 навчалася в Стенфордському та Колумбійському університетах за стипендією ACTR. 1999 року переїхала до Берліну. Як вільний журналіст працювала для радіо «Мульті-культі», «Німецька хвиля», «Свобода», RBB і WDR. Пише для різних російських, українських і німецьких видань, зокрема Neuen Zürcher Zeitung, Die Tageszeitung та Frankfurter Allgemeine Zeitung. У 2013 році за роман «Vielleicht Esther» («Можливо Естер») Катерині було вручено одну з найпрестижніших літературних нагород Німеччини – Премію імені Інгеборг Бахман.
Інформація: ЛітАкцент


Джерело: <a href="http://litakcent.com/2014/12/03/katja-petrovska-otrymaje-premiju-ernsta-tollera/">ЛітАкцент</a>

Немає коментарів:

Дописати коментар