Архів блогу

вівторок, 14 квітня 2015 р.

ВЕСНЯНІ СВЯТА В ДНЗ "ЗППЛ"

Весняні свята
в Запорізькому правобережному професійному ліцеї
      Весна… Цей час був колись початком нового року. Пробуджувалась природа, прокльовувалась рання травичка... А хлібороб із нетерпінням чекав погожих днів, щоб розпочати роботу на землі: виорати поле, заскородити його і засіяти добірним зерном... Саме тому на початок весни припадає багато свят, і всі вони в Україні завжди проходили з особливою шаною і урочистістю. Народні свята сповна розкривають духовний світ українців.
       Прихід весни пов'язували зі святом Явдохи, котре припадає на 14 березня. Цей день колись був першим днем нового року. До цього свята випікали обрядове печиво: «жайворонки» і «голубки». Дівчата й хлопці брали їх у долоні і з простягнутими руками закликали весну-красну піснями та хороводами. 
          З метою ознайомлення учнів із цими традиціями були проведені такі позакласні заходи, як «Прийди, прийди, весно, прийди, прийди красна!», «А вже весна, вже красна...» ознайомлення з веснянками «Благослови, мати, весну закликати», під час яких учні змогли взяти участь у святкуванні приходу весни.
           Найочікуваніше свято весни - Великдень. Цьому святу передує Вербна неділя, коли святять вербні гілочки, адже вони мають захисну силу, вважаються лікувальними.
           Перед Великоднем тиждень мав назву Білий. Кожен день мав свої функції: у понеділок білили в хатах; у вівторок - прибирали, мастили підлогу; в середу - прали і прасували; в четвер (ЧИСТИЙ) - купались до сходу сонця, вимітали подвір'я, вичищали курник, прибирали могилки померлих, в п'ятницю (вона називається страсною) - пекли паски та садили капусту; в суботу - готували великодні страви, фарбували і розписували яйця.
В ліцеї проводяться різноматні заходи, до яких долучаються учні всіх курсів. На Білому тижні завжди проводиться конкурс на кращий малюнок до Великодня, на кращий вірш, а також виховні години, присвячені Світлому Дню Воскресіння Христового та приготуванням до його святкування. 
Завершується тиждень виставкою пасок та писанок, учні демонструють свої знання про традиції Великодня та проявляють свої кулінарні і художні здібності.
         Власноруч виготовлені писанки, паски та та інші атрибути Великодня передають енергію Божої благодаті кожному, хто прийшов на виставку. 
 Ми не лише вкотре привернули увагу до Пасхальних свят, але й показали, наскільки талановиті наші учні.































Весна – це завжди початок нового та світлого, пробудження природи та світлого свята Великодня, і колектив ліцею долучився до цих свят, відкриваючи для себе багато нового, згадавши давні традиції, створив святковий настрій.
Тож бажаємо усім наснаги на подальші місяці навчального року, творчої наснаги, злагоди і мирного неба над головою! Нехай це велике свято наблизить нас до такого довгоочікуваного закінчення війни, адже Великдень – це тріумф життя над смертю, добра над злом, перемога правди над брехнею!!
Хай милосердям всіх освятить Бог!
Хай вас минають заздрощі й зневіри.
З Великоднем у серці, без тривог
Весну стрічайте в запашнім цвітінні!





Немає коментарів:

Дописати коментар